Tuesday, September 27, 2011

Leukemia

Leukemia është sëmundje kanceroze e gjakut. E cila është gjithmonë kronike, e karakterizuar nga prezenca e disa celulave jo normale, ose në shumë raste leukemia karakterizohet edhe si pamjaftueshmëri e gjakut dhe e palcës kurrizore. Një shumicë e tepruar e rruazave të bardha dhe një pakicë fatale e rruazave të kuqe, janë karakteristikat mjekësorë në sëmundjes. Ndërkohë që ajo shkakton në shumicën e rasteve dhimbje koke të forta koke dhe qelizash. Të dhënat mjekësore tregojnë se, kurimi i saj varet shumë nga grada në të cilin e kap sëmundjen pacienti. Tre shenja janë karakteristike për të gjithë personat që kanë mungesë gjaku. Pjesa më e madhe e tyre kanë lodhje fizike, takikardi dhe janë shumë të zbehtë.

Diabeti

Diabeti eshte nje semundje qe karakterizohet nga niveli i late (glukoze) ose sheqeri ne gjak.Ky nivel i larte glukose eshte i shkaktuar nga paaftesia e organizmit per te perdorur insulinen e vet per te tretur sheqerin.Mjekesia akoma nuk e di me saktesi perse ndodh nje gje e tille dhe e kane quajtur shkakun :sindroma x ,por pergjithesisht besohet se faktoret kryesore qe cojne ne diabet jane:gjenet e predispozuara,ushqim jo i ushqyeshem,mungese aktiviteti fizik,mbipesha

Saturday, September 24, 2011

Trombociti

 Trombocitet ose pllakëzat e gjakut janë qeliza në formë të pllakës, për nga madhësija janë shumë më të vogla se eritrocitet, madhësija e tyre përmban diku rreth 4,5 mikrometër. Luajnë një rol të rëndësishëm fiziologjik, pra në koagulimin e gjakut, gjegjësisht në parandalimin e gjakderdhjes (Hemoztasë). P.sh. gjatë prerjes, trombocitët e bëjnë ngjizjen e gjakut kështu që në këtë mënyrë mundëson që të ndërpritet gjakëderdhja. Numri i përgjithshëm i trombocitëve në gjakpërmban diku 150.000 -380.000/µl. Trombocitët prodhohen në organetshpënetkëmëlçi dhemushkëri. Trombocitët jetojnë në gjak prej 8 deri 12 ditë. Nëse një trombocit jeton më pak se sa është dashur të jetonte atëher këtë e quajmë splenomegali apo dhe zmadhim i shpënetkës. Kurse me largimin e shpënetkës splenektomi nga organizmi i njeriut, ndodh e kundërta, pra zmadhohet numri i trombocitëve.

Migrena

Migrena është një ndër shfaqet më të shpeshta të dhimbjes së kokës. Kjo dhimbje shkaktohet nga enët e gjakut të trurit kur ato punojnë jo normalisht. Enët e gjakut të zgjeruara në kokë janë nxitësi i parë për dhimbjen e migrenës. Këto dhimbje prekin çdo moshë, por më shumë ato midis moshës 20 dhe 50 vjeç. Ekziston dhe një predispozitë gjenetike. Një në 4 gra dhe një në 12 burra mund ta përjetojë këtë dhimbje. Migrena është dhimbje e përqendruar, e cila shtohet në pjesën e pasme të kokës dhe sidomos në nyjën mes kokës dhe qafës. Me migrenë nënkuptohen një valë dhimbjesh akute, në një gjysmë të kokës, shpesh të shoqëruara nga të vjella dhe marramendje. Patogjenezia e migrenës është e lidhur me modifikimin e fluksit të gjakut cerebral, shkaktuar nga shqetësime arterioale. Terapia kundër dhimbjeve të migrenës bazohet në përdorimin e antifiamatorëve jo me përbërje steroidesh, si aspirina ose të tjera të ngjashme, duke i krijuar vetes kushte errësire dhe qetësie

Kanceri


Kanceri është një term i përgjithshëm që përdoret për një grup me më tepër se 100 sëmundje të cilat mund të prekin çdo pjesë të organizmit. Terma të tjerë sinonime që përdoren janë tumori dhe neoplazma.Kanceri njihet si rritje e pakontrolluar e qelizave qe prodhojne 1 tumor ose neoplazme.Qelizat e kancerizuara humbasin specializimin e indit qe i perkasin dhe nuk i pergjigjen mekanizmave te kontrollit qe normalisht e kufizojne ndaljen e qelizave. Kanceri mund te kaloje nga forma primare e tumorit ne formen sekondare te tij ne nje proces qe ndryshe quhet "METASTAZ". i 

Wednesday, September 21, 2011

Gjaku

Gjaku (latSanguis) është një ind i lëngshëm, i cili me ndihmën e zemrës dhe enëve të qarkullimit të gjakut mirëmban funksionet e organeve të tjera të trupit nëpërmjet transportit dhe lidhjeve. Gjaku qarkullon nga puna mekanike e muskulit të zemrës nëpër enët e gjakut. Trupi i njeriut përmban 5 - 6 litra gjak.
Gjaku përmban: (eritrocite), qelizat e bardha (leukocitë), trombocite dhe plazma, në të cilën notojnë qelizat. Pjesët e ngurta përbëjnë 45%, kurse pjesa lëngët 55%. Qelizat e kuqe përmbajnë hemoglobinë. Kjo proteinë është përgjegjëse për lidhjen dhe transportin e oksigjenit. Në të vërtetë përbëhet prej globinës dhe hem-it, i cili me hekurin formon një lidhje kimike.